Behandelingen

Oedeemfysiotherapie

Vochtophopingen ofwel oedeem genoemd kan ontstaan na bijvoorbeeld een operatie of ongeval, waarbij lymfvaten beschadigd geraakt zijn. Tevens kan lymfoedeem optreden na het verwijderen van een tumor, bijvoorbeeld in een arm na borstamputatie of door bestraling. Daarnaast kan lymfoedeem ook ontstaan zonder bekende oorzaak door aanleg, waarbij reeds bij de geboorte een minder goed functionerend lymfvatsysteem is aangelegd.

Het kan zijn dat het lymfvatsysteem jaren goed functioneert en plotseling - door bijvoorbeeld overbelasting, stress of na een beschadiging van buitenaf - niet meer goed de lymfstroom aankan en waardoor een ophoping van lymfoedeem optreedt. De hierdoor ontstane gezwollen lichaamsdelen kunnen belastend, storend en pijnlijk zijn voor de patiënt. Hierbij kan oedeemfysiotherapie verlichting bieden. Oedeemfysiotherapie is een ruim begrip voor therapie ter bestrijding van vochtophopingen in de huid en het onderhuids bindweefsel.

Oedeemfysiotherapie bestaat voornamelijk uit een bepaalde vorm van massage, welke zorgt voor een betere afvoer van het lymfvocht. Als aanvulling op de manuele lymfdrainage is er een nieuwe techniek; lymftaping. Hierbij worden dunne strookjes speciale tape dusdanig op de huid aangebracht, zodat de afvoer van het lymfvocht beter gaat.

Mensen met oedeem kunnen bij Fysiotherapie Franken terecht voor behandeling, maar ook voor een fysiotherapeutisch consult. Dat kan op eigen initiatief, op verwijzing van huisarts of specialist of op advies van de eigen fysiotherapeut. Tijdens het consult worden de klachten en problemen geïnventariseerd. Op grond hiervan wordt samen met u, indien nodig, een behandelplan opgesteld.